Είτε ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου είτε όχι, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου από τον καρκίνο του δέρματος. Ένα από αυτά είναι να ελέγχεις τακτικά το δέρμα σου για ύποπτες αλλοιώσεις. Δες τι συμβουλεύουν οι ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).
Πότε να μπεις σε υποψίες:
Εαν στον έλεγχο του δέρματος παρατηρήσεις ελιές που:
• Αλλάζουν μέγεθος, χρώμα και /ή σχήμα
• Είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες
• Έχουν ασυμμετρία ή έχουν ανομοιόμορφα όρια
• Παρουσιάζουν ποικιλία χρωμάτων
• Προκαλούν κνησμό
• Ματώνουν εύκολα
• Έχουν γυαλιστερή όψη
• Μοιάζουν με πληγή, αλλά δεν επουλώνονται
• Παρουσιάζουν στην ψηλάφηση τραχύτητα ή «λέπια»
Προσοχή! Αν δεις ελιά με κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά μην αργείς. Επισκέψου άμεσα τον δερματολόγο σου.
Τα 4 βασικά είδη ύποπτων δερματικών αλλοιώσεων και πώς θα τα αναγνωρίσεις
1/
1. Το μελάνωμα – που αποτελεί και την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, αν και λιγότερο συχνή. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές καρκίνου που είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένα άτομα. Εμφανίζεται είτε ως ελιά που σταδιακά αποκτά σκούρο χρώμα, ποικιλία χρωμάτων, ακανόνιστα όρια, είτε ως ταχύτατα αναπτυσσόμενο ροζ ή κόκκινο ογκίδιο. Επειδή μπορεί να εξαπλωθεί εσωτερικά, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.
2/
2. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα – που αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος και την λιγότερο επικίνδυνη. Εμφανίζεται ως ένας χρωματισμένος όγκος με γυαλιστερή όψη ή ως μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος και να εισβάλλει σε βαθύτερους ιστούς.
3/
3. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα - πρόκειται για την δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, που εμφανίζεται σε περιοχές που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο (όπως πρόσωπο και τριχωτό της κεφαλής). Εμφανίζεται ως μια τραχιά αλλοίωση που μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή. Επιπλέον μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ιδιαίτερα σε περίπτωση που εντοπίζεται σε χείλη, αφτιά και δάχτυλα χεριών ή ποδιών, ή αν εμφανιστεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Η χειρουργική αφαίρεση αυτής της βλάβης είναι απαραίτητη.
4/
4. Η ακτινική υπερκεράτωση - Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα, πάλι σε περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο (πρόσωπο, λαιμός, αφτιά, επάνω μέρος των χεριών και τριχωτό της κεφαλής) Παρουσιάζεται ως καφέ-κόκκινο σημάδι με «λέπια» και τραχύ στην ψηλάφηση. Οι βλάβες αυτές που αποτελούν προκαρκινική μορφή, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά.
Πηγή: Οδηγός πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, #SkinCheck edae.gr/dermalogos
Ανακαλύψτε στο inatural.gr τις πιο πλήρεις, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες σειρές αντηλιακών για το πρόσωπο, αντηλιακών για το σώμα και φυσικά αντηλιακά για βρέφη & παιδιά. Ευχή μας πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών προστατεύοντας τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να σας προσφέρουμε το καλύτερο! Γιατί η υγεία σας είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα και μέχρι τώρα το κερδίζουμε! Συνεχίστε κι εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας!
Διαβάστε περισσότερα
* Ηλιος + Καρκίνος του δέρματος: Μάθε και προστατεύσου!
* Αυτά τα σημάδια στο δέρμα πρέπει να σε στείλουν στο γιατρό!