Άλλοτε τεμπελιάζει, άλλοτε πάλι τρέχει με τα χίλια! Ο θυρεοειδή συχνά δυσλειτουργεί! Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάτι τρέχει και πότε πρέπει να επισκεφτείτε ολοταχώς το γιατρό;
Μπείτε σε υποψίες!
Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθετε κούραση, υποτονικότητα, έχετε ανωμαλίες στην περίοδο και παρότι δεν έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες, «παίρνετε» το ένα κιλό μετά το άλλο; Από την άλλη μήπως βρίσκεστε συνεχώς σε υπερένταση, έχετε συχνές εφιδρώσεις, ταχυκαρδίες και χωρίς να κάνετε δίαιτα χάνετε βάρος;
Πριν αναρωτηθείτε για το τι μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό σας, ελέγξτε το θυρεοειδή σας. Ναι, αυτός ο μικρός αδένας του ανθρώπινου σώματος είναι από τα πιο σημαντικά όργανα και μάλιστα ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή, ελάχιστοι το γνωρίζουν κι ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τη σπουδαιότητά του! Διαβάστε εδώ γιατί και πώς μπορείτε να κάνετε αυτοξέταση του θυρεοειδή σας και απευθυνθείτε στο γιατρό σας!
Υπερθυρεοειδισμός ή νόσος Graves
Τα «ύποπτα» σημάδια στην περίπτωση υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν: νευρικότητα, ταχυκαρδίες, αυπνίες, απώλεια βάρους παρότι το άτομο διατρέφεται κανονικά, δυσκολία στη συγκέντρωση, αυξημένη εφίδρωση, τρέμουλο των χεριών, συχνές κενώσεις του εντέρου. Συμπτώματα που πρέπει επίσης να κινήσουν υποψίες είναι προβλήματα στα μάτια, τριχόπτωση, και διαταραχή της εμμήνου ρύσεως (λιγότερο αίμα στη διάρκεια της περιόδου)
Πώς αντιμετωπίζεται: Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται είτε με χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων ή ραδιενεργού ιωδίου, είτε με εγχείρηση.
Πώς γίνεται η διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος, οι οποίες μαζί με το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία.
Υποθυρεοειδισμός και τα σημάδια του!
Τα πιο κοινά σημάδια όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής είναι εύκολη κόπωση, ανεξήγητη αύξηση βάρους –παρόλο που τρώει λίγο «παίρνει» πολλά κιλά, κούραση, υπνηλία, βραχνή βαριά φωνή, πρησμένο πρόσωπο και σώμα, δυσκοιλιότητα. Επίσης ο υποθυρεοειδισμός συσχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Στις γυναίκες μπορεί να παρατηρηθούν και ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, προβλήματα γονιμότητας, αραίωση των τριχών του κεφαλιού και ξηρό δέρμα με τάση απολέπισης.
Πώς αντιμετωπίζεται: H θεραπεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη χορήγηση από το γιατρό θυροξίνης (της ορμόνης που λείπει από τον οργανισμό) με τη μορφή χαπιού. Μ’ αυτή τη θεραπεία πολύ σύντομα τα συμπτώματα υποχωρούν. Η δοσολογία στους ηλικιωμένους καθώς και στα άτομα με καρδιοπάθεια εξατομικεύεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο γιατρός.
Πώς γίνεται η διάγνωση: Για τη διάγνωση απαιτείται ο προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών (που γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος) σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, όπως θα υποδείξει ο γιατρός.
Αυτό το ξέρατε: Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη σιδήρου στις εγκύους καθώς και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ενδέχεται να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, καθώς συνδέεται με μειωμένες τιμές θυροξίνης (T4)
*Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσης των αναγνωστών και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.